Skip to main content

Препоръчани еко пътеки за разходка в близост до гр. Царево

Община Царево заема югоизточната част на
България. Намира се на 65 км. източно от Бургас по
магистралния път Е87. С многообразието на
забележителности от различен характер
(природни, исторически, архитектурни и други)
община Царево се очертава като една от най-
атрактивните общини по южното черноморие.
Уникалното съчетание на море, планина и реки,
екзотична растителност и многообразие на
животински и растителни видове, ведно с
традициите и автентичната странджанска култура
и обичаи, предоставят разнообразни възможности
за туризъм

ЗАЩИТЕНИ МЕСТНОСТИ:

 • “Кривинизово
 • “Моряне
 • “Батака”
 • “Парория”
 • “Велека
 • “Босна
 • Докузак има водопад и 9 непресъхващи извора
 • Руденово”
 • “Петрова нива”
 • “Пирен на 4 км от Кости
 • “Марина река
 • “Кълката до р. Велека, нарича се Бухала
 • Устие на р. Велека
 • Защитена местност “Силистар” (773 ха)
ЗАЩИТЕНИ МЕСТНОСТИ:

 • “Братанова пещера” 9 км от М.Търново, с.Бръшлян, резерват Витаново
 • “Синята хвойна” на 1.5 км от вр.Голямото градище
 • “Пещери и извори на р. Младежка
 • “Махарата” найголямата пещера в Странджа
 • “Странджански дъб местност Св. Илия” 14 дъба намира се на 1 км от Кости
 • “Пещера Еленина дупка” с. Бяла вода, по пътя за Малко Търново
 • Каменска бърчина на 6.5 км от Малко Търново, известна е като Камъка
 • “Находище на каспийска блатна костенурка местност Наково кладенче” непосредствено до Ахтопол
РЕЗЕРВАТИ:

 • Витаново, на 9км.от Малко Търново
 • Резерват “Узунбуджак
 • Резерват “Средока
 • Резерват “Силкосия” на 2км. От с. Кости и н а1км.
  От с.Българи
 • Калиакра на 5км от Приморско
 • Средока м.Малко Търново и с.Стоилово
 • Тисовица с.Българи
ВЪРХОВЕ:

 • Голямо градище – най-високия
 • Кервансарай – 632мю
 • Папия – 502м
 • Ехекчиите – 492м
 • Босна – 454м
 • Силкосия, Узунбуджак о, Средока и Тисовица. Витанов

МАРШРУТ No 1

Дължина

1,200м

Степен

Средна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

Екомаршрутът „Живият музей на Терциерна Европа“ се намира в местността Марина река, която е на около 25 км от Царево. Това е уникално място, където може да се видят много редки и защитени видове растения и животни, които са оцеляли от периода на терциерната ера.
Маршрутът предлага невероятно изживяване, като се превръща в истинско пътешествие в миналото. Тук можете да се насладите на разнообразието от растителен и животински свят, които са преживели на територията на Европа преди милиони години. Можете да видите гигантски каменни гъби, змии, костенурки, паяци и много други.
Екомаршрутът е част от мрежата на европейските геопаркове и е подходящ както за деца, така и за възрастни. Водени разходки са на разположение за посетителите, като насреща ще се срещнете с квалифицирани екскурзоводи, които ще ви разкажат повече за историята и особеностите на мястото.
Това е едно незабравимо приключение, което определено трябва да посетите, ако сте в близост до Царево и обичате природата и историята.
 

МАРШРУТ №2

Дължина

4,200м

Степен

Средна

Необходимо време

6.00 часа

Описание

—Екопътека от  м. Голямобуковски манастир   през  с. Близнак / намира се на 71 км от Царево/ – с. Младежко / на 68 км от Царево/
Екопътеката, която започва от манастира „Свети Георги Победоносец“ в местността Голямобуковски манастир и преминава през село Близнак и село Младежко, е чудесна възможност да се насладите на красивите природни гледки на Странджа планина.
Това е приятен маршрут, който може да бъде извървян пеша и е подходящ за посетители от всички възрасти. Екопътеката предлага възможността да се видят различни водни каскади, водници и извори. По пътя ще срещнете горски пътеки и мостове, които пресичат реката и обграждат красивите водни каскади.
По маршрута ще можете да се насладите на изключително красива гледка към селата в близост, както и към Странджа планина. Там ще откриете и обитателите на местността – различни видове растения, дървета и животни, като към края на пътя има и една красива гледка към Черно море.
Това е чудесен начин да избягате от градската тревога и да се насладите на природата и спокойствието на Странджа планина.

МАРШРУТ №3

Дължина

1,200м

Степен

Средна

Необходимо време

2.00 часа

Описание

Екопътеката от село Кондолово до село Граматиково е един от най-красивите маршрути в Странджа планина. Това е място, където природата пресъздава своята красота във всички нейни форми. Тази екопътека е дълга 4 км и е подходяща за посетители от всички възрасти.
Маршрутът преминава през един от най-дивите участъци на планината, където може да се насладите на разнообразни видове растителност, включително гъби, дървета и цветя. По време на маршрута, ще можете да се насладите на красивите гледки към околната природа, водопади и реки.
Екопътеката предлага неповторимо пътешествие в изобилието на местната флора и фауна. Ще видите различни видове животни, като например диви кози, бели и черни щъркели, пестри катерици и много други. Във всеки момент може да ви зарадва срещата с неочаквани гости от животинския свят на планината.
Това е един от най-добрите начини да избягате от градската тревога и да се насладите на природата в нейната пълна красота. Маршрутът е подходящ за любителски и професионални фотографи, тъй като ще откриете множество прекрасни гледки, които може да запечатате във вашите снимки.
Ако сте любител на приключенията и обичате да се наслаждавате на красивата природа, то екопътеката от село Кондолово до село Граматиково е точно това, което търсите! Всичко, от което имате нужда, е един добър дух и малко желание да се наслаждавате на чудесната природа на Странджа планина

МАРШРУТ №4

Дължина

25км

Степен

Средна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

—Екомаршрут от с.Кондолово до  с. Граматиково / преминава се през  м.10-те чучура, Велека, Дяволския дол /
Екомаршрутът от село Кондолово до село Граматиково е едно от най-красивите места в Странджа планина. Той представлява комбинация от природа, красота и автентична култура. Този екомаршрут е с дължина около 20 км и е подходящ за посетители от всички възрасти.
Маршрутът започва от село Кондолово и преминава през някои от най-красивите места в Странджа, като местностите „10те чучура“, Велека и Дяволския дол. Тези места ще ви завладеят с красивите гледки към околната природа, където ще срещнете реки, водопади, дива флора и фауна.
По време на маршрута, ще имате възможност да разгледате множество красиви места, като стари местни къщи, манастири и други интересни забележителности. Местното население е гостоприемно и ще ви посрещне с усмивка, като ще ви предложи най-доброто от традиционната кухня.
Екомаршрутът от село Кондолово до село Граматиково е един незабравим опит за всеки турист, който обича природата и истинските български традиции. Това е място, където можете да се отдадете на спокойствието и красотата на Странджа планина, като се наслаждавате на уникалните гледки и изживявания.
Ако търсите начин да избягате от сивото ежедневие и да се наслаждавате на природата и красотата на България, то екомаршрутът от село Кондолово до село Граматиково е точно това, което ви трябва. Така че, ако искате да прекарате незабравими моменти сред природата и автентичната българска култура, не пропускайте тази възможност!

МАРШРУТ №5

Дължина

Дължина около 30км

Степен

Трудна

Необходимо време

7 часа

Описание

—Екопътека „Качул” се намира в непосредствена близост до с. Граматиково. Преминава се през местностите: Малево – Юртът  –  Стоев чукар  – Делижановци –  Калугерово –  лесопарк „Тумбата”, или Индипасха – Маврова нива – гр. Малко Търново .
Маршрутът е общо 30 км и отнема около 7 часа пеша. Но можете да изберете част от маршрута за по-кратка екскурзия. Екопътеката започва от село Кондолово и продължава през местности като Индипасха, Маврова нива и град Малко Търново. Всяка част от маршрута предлага своя собствена уникална атмосфера, която ще ви остави незабравими спомени.Екопътека „Качул“ е един от най-красивите маршрути в региона на Южното Черноморие. Тя преминава през някои от най-вълнуващите места в околността на село Граматиково – от горите на Малево и Юртът, до глезената на Стоев чукар и красивите Делижановци. Пътят води и до Калугерово и лесопарк „Тумбата“, където можете да се насладите на прекрасната гледка към Резерват „Странджа“.
Веднага след моста на реката се завива наляво по чакълен път. След около 4 км вдясно е началото на маркираната пътека за тракийското оброчище в местността Индипасха. Поемате пеша нагоре по горски път сред дъбово-букова гора. След около 40 минути изкачване се стига до самото оброчище, което е разположено вляво в дълбок усоен дол. Лековитата вода се стича от подножието на надвиснала скала. Озовавате се в тайнствен сумрак, под короните на вековни букови дървета, сред вечнозелена растителност от зеленика, колхидски джел и волски език.
Връщате се обратно по същия път. Отново излизате на моста на река Велека и поемате вляво по асфалтовия път за град Малко Търново. След около 7 км вляво от шосето е разклонът за тракийското скално светилище в местността Каменска бърчина. Тук е изграден малък заслон. Промушването през процепа на скалния феномен “Каменната гъба” носи здраве и благополучие. От древната скала в срещуположния край на поляната, с изсечени в нея соларни кръгове се разкриват красиви пейзажи към хълмовете на планината. Следва 6 км дълго катерене и 3 км спускане към Малко Търново

МАРШРУТ №6

Дължина

12км

Степен

Средна

Необходимо време

4.30 часа

Описание

—Екомаршрут от с. Българи / намира се на 18 км от Царево / до с. Кости, с дължина около 12 км.
Екомаршрутът от с. Българи до с. Кости е един от най-красивите и природни пътеки в региона. Състои се от прекрасни гледки към планината и местната флора и фауна. Екотрасето е с дължина около 12 км и е маркирано добре за посетителите.
Пътеката започва от селото Българи, където туристите могат да се насладят на красиви панорами към сините води на Черно море и планината Странджа. Продължавайки по екомаршрута, посетителите ще открият местности, изпълнени с диви животни и растителност.
Пътеката преминава през местности като Големият дял, Рязовата нива, Реката, Хаджидимитровата нива и Костенския камък, където туристите могат да се насладят на красиви гледки и да се запознаят с местната култура и история.
Екомаршрутът е подходящ за всички любители на природата и предлага незабравимо пътешествие в природата. Това е прекрасна възможност за посетители, които търсят спокойствие и красиви гледки в Странджа планина.

МАРШРУТ №7

Дължина

4км

Степен

Средна

Необходимо време

2.30 часа

Описание

—Екомаршрут от с. Българи / намира се на 18 км от Царево / до Велека , с дължина около 3км. Връщането е възможно да бъде осъществено по друг път- с дължина 4км.

Екомаршрутът от с. Българи до Велека е едно незабравимо пътешествие в сърцето на родната природа. С начална точка в традиционното българско село Българи, този маршрут ви предлага  да се потопите в дивата и красива местност на Странджа планина.

По време на този 3-километрова екопътека, туристите могат да се насладят на изумителни гледки към горите и реките на Странджа, както и да се запознаят с богатството на региона в естественото му около. Пътеката минава през местността Велико Попово, където  можете да видите голям брой растителни и животински видове, включително рядък вид папрат – Аспидистра.

В село Велека можете да се насладите на красиви гледки към реката Велека, която минава през селото. Този екомаршрут е подходящ за всички възрасти, като може да се измине за около час и половина.

За тези, които желаят да се върнат по друг път, има опция за следване на друг екомаршрут с дължина около 4 км, който минава през местността Керамидник и село Кондолово.

Така, ако сте търсещи приключения и искате да откриете красотата на Странджа планина, екомаршрутът от с. Българи до Велека е незабравимо преживяване, което със сигурност ще остави незабравими спомени в сърцата на всички посетители.

МАРШРУТ №8

Дължина

3км

Степен

Средна

Необходимо време

1.40 часа

Описание

—Екомаршрут в м. Воденицата / с. Бръшлян се намира на 70 км от гр.Царево /, с дължина около 3км.
Екомаршрутът в местността Воденицата, разположен в непосредствена близост до село Бръшлян, представлява истински приказен път за любителите на природата и хайкинга. С дължина около 3 км, той предлага на посетителите възможност да се насладят на уникални гледки, да разгледат богатата флора и фауна на района и да се потопят в приказната атмосфера на българската природа. Екомаршрутът в местността Воденицата започва в село Бръшлян и продължава към живописната местност Воденицата, където може да се видят руините на древна воденица, която е работила преди много години. Продължавайки по пътеката, посетителите могат да видят множество диви животни и растения, включително букови гори, растения от семейство розови и много други.
Този екомаршрут е идеален за любителите на природата, които искат да избягат от градския шум и да се насладят на мирната атмосфера на планината. Дължината му от 3 км го прави подходящ за посетители от всички възрасти и нива на подготовка. Освен това, локацията му близо до град Царево прави екомаршрута в местността Воденицата перфектен избор за дневна почивка или кратка екскурзия в планината.
Ако търсите място за релакс и забавление в прекрасна природна обстановка, екомаршрутът в местността Воденицата е перфектният избор за вас. Съчетайте се с природата и се насладете на един уникален опит, който ще остави незабравими спомени в сърцата на всички посетители.

 

МАРШРУТ №9

Дължина

20км

Степен

Трудна

Необходимо време

относително 🙂

Описание

—Екомаршрут „Кладара”  от с. Сливарево  / намира се на 58 км от гр. Царево/ до с. Кости ,с дължина от 20 км.Екомаршрутът „Кладара“ се намира на 58 километра от град Царево и се простира на дължина от 20 километра между селата Сливарево и Кости. Това е един чудесен начин да се изследва природата и красотата на Южното Черноморие. Маршрутът преминава през гористи терени и предлага уникални гледки към местните гори и реки. Също така, по маршрута има множество интересни места за посещение като водопади, пещери и древни крепости. За любителите на приключенията, това е идеалното място за пешеходен туризъм и къмпинг под звездите.

МАРШРУТ №10

Дължина

16км

Степен

Трудна

Необходимо време

променливо 🙂

Описание

—Екопътека от Малко Търново – „Хижата“ (ТИЦ) – м.Мишкова нива – защитена местност „Градище“ – м.Войводска чешма – м.Тенекеджиеви градини – м.Прòпада – Малко Търново, с дължина 16 км кръгов маршрут.
Екопътеката започва от град Малко Търново и следва пътеки, като минава през защитена местност „Градище“, м. Войводска чешма, м. Тенекеджиеви градини и м. Прòпада, преди да завърши отново в Малко Търново. Маршрутът е кръгов и има дължина от 16 километра.
По време на пътешествието можете да се насладите на много красиви гледки и природни забележителности, като местни гори, реки и водопади. За по-авантюристичните туристи има множество възможности за катерене и различни активности на открито.
За по-малко спортни туристи, пътеката предлага множество места за почивка и отдих. Можете да се насладите на красивите гледки, да разгледате местния флора и фауна и да откриете богатата история и култура на региона.

МАРШРУТ №11

Дължина

8км

Степен

Трудна

Необходимо време

относително 🙂

Описание

—Екопътека от Малко Търново – м.Даскалите – Тракийски некропол от римско време в м.Прòпада / минава се през „Града на мъртвите” /, дължина 8 км.
Екопътеката от Малко Търново до Тракийския некропол минава през м. Даскалите и през защитена местност „Прòпада“, където се намира римският Тракийски некропол. Пътеката е с дължина от 8 километра и предлага красиви гледки и интересни забележителности на своя път.
По време на пътешествието може да се насладите на красиви гледки към местните гори и реки, както и да посетите римския некропол и да се запознаете с богатата история и култура на региона. „Града на мъртвите“ е място, където можете да откриете много древни гробове и гробни камери, като същевременно можете да научите повече за живота на тракийските и римските хора, които са живели в този район през миналото.
Пътеката е подходяща както за по-авантюристични туристи, така и за тези, които търсят по-спокойно преживяване в красива и тиха природа.

МАРШРУТ №12

Дължина

16км

Степен

Трудна

Необходимо време

4 часа

Описание

—Екопътека от Малко Търново – м.Конските врисове – Вълчанов мост – м.Сърнеково – Дядо Гьоргевото врисле – Малко Търново, с дължина – 16 км кръгов маршрут
Екопътеката от Малко Търново до Дядо Гьоргевото врисле е кръгов маршрут с дължина 16 километра, който минава през множество природни забележителности. Пътеката започва от Малко Търново и минава през м. Конските врисове, където можете да се насладите на красиви гледки към местните гори и долини.
След това пътеката минава през Вълчанов мост – исторически мост, който е най-голямата туристическа атракция в района. Следващата спирка е м. Сърнеково, където можете да се насладите на красивите гледки и да починете в сянка на дърветата.
Последната спирка на пътеката е м. Дядо Гьоргевото врисле, където можете да се насладите на красиви гледки към местните гори и долини. Тук можете да се разходите из околността и да откриете множество древни руини и артефакти.
Това е една много приятна и разнообразна екопътека, която предлага множество възможности за разходки и пътешествия

МАРШРУТ №13

Дължина

…..

Степен

Трудна

Необходимо време

4.30 часа

Описание

—Екопътека от Малко Търново – Телевизионната кула – м.Стоиловска чучурика – м.Берберовцим воденица – м.Докузак – Малко Търново.
Екопътеката от Малко Търново до м. Докузак е кръгов маршрут с дължина около 12 километра. Тя започва от Малко Търново и минава през Телевизионната кула, от където се открива красива гледка към града и околните хълмове.
Следващата спирка е м. Стоиловска чучурика, където можете да се насладите на красиви гледки към местните гори и долини. След това пътеката минава през м. Берберовцим воденица, където можете да се научите повече за традиционното мелене на брашно.
Последната спирка на пътеката е м. Докузак, където можете да се насладите на красиви гледки към местните гори и долини. Тук има и множество възможности за разходки и пътешествия в околността, където можете да откриете множество древни руини и артефакти.
Това е една много приятна и разнообразна екопътека, която предлага множество възможности за разходки и пътешествия в природата.

МАРШРУТ №14

Дължина

…..

Степен

Трудна

Необходимо време

20 минути

Описание

—Екопътека  от Село Бръшлян до Местност Св. Пантелеймон.
Екопътеката от село Бръшлян до местност Св. Пантелеймон е кръгов маршрут с дължина около 5 километра. Той започва от селото и води до местността Св. Пантелеймон, където има красива гледка към околността.
Пътеката минава през гората и предлага множество възможности за разходки и пътешествия в природата. Във високите части на пътеката може да се насладите на красиви гледки към околните хълмове и долини.
Местността Св. Пантелеймон е известна с красивата природа и древните руини, които можете да посетите по време на разходката си. Тук има множество пещери и каньони, които можете да изследвате.
Това е една много приятна екопътека, която предлага множество възможности за разходки и пътешествия в природата. Особено препоръчваме тази пътека за любителите на планинските разходки и туризма.

МАРШРУТ №15

Дължина

6км

Степен

Трудна

Необходимо време

4 часа

Описание

—Екопътека от м.Св. Пантелеймон – м.Каленик – м.Стоянова чука – м.Св. Пантелеймон, с дължина 6 км кръгов маршрут  .
Пътеката започва от местността Св. Пантелеймон и води до м. Каленик, където има красива гледка към околните планини и долини. След това продължава до м. Стоянова чука, където има още една красива гледка към околността.
Пътеката минава през гората и предлага множество възможности за разходки и пътешествия в природата. Във високите части на пътеката може да се насладите на красиви гледки към околните хълмове и долини.
Това е една много приятна екопътека, която предлага множество възможности за разходки и пътешествия в природата. Особено препоръчваме тази пътека за любителите на планинските разходки и туризма.

МАРШРУТ №16

Дължина

7км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

—Село Бръшлян – м.Равнищà – м.Въжиево – р.Велека – м.Ковач, С Дължина 7 км
Пътеката започва от Село Бръшлян и минава през м. Равнищà и м. Въжиево, където можете да се насладите на красиви гледки към околността. След това пътеката продължава до река Велека, където можете да се насладите на красиви пейзажи на реката и природата около нея.
След като минете река Велека, пътеката ви води към м. Ковач, където можете да се насладите на невероятни гледки към околността. Тази пътека е перфектна за любителите на туризма и разходките в природата, като предлага множество възможности за различни приключения.

МАРШРУТ №17

Дължина

3км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

—Екопътека  от Сливарово – м. Шафарийца – Одърче на св. Мина – Калоянов чукар – Иванчов вир – Сливарово , с дължина 3 км.
Екопътеката от село Сливарово до местността Шафарийца е красиво и лесно достъпно място за ходене на разходка. Тя продължава през Одърче на св. Мина, където можете да се насладите на красиви гледки към околността, след което продължавате до Калоянов чукар. Там ще се почувствате като излезли от света – околната природа е невероятно красива и непокътната. Един от най-впечатляващите моменти на пътя е Иванчовият вир, който се намира в непосредствена близост до пътеката.
С дължина само 3 километра, тази екопътека е перфектна за кратка разходка в природата. Можете да се насладите на красивите гледки и да се отпуснете от ежедневието си в тази малка, но уникална част от природата. За любителите на планинските разходки, тази пътека е идеалното място за изкарване на следобеда

МАРШРУТ №18

Дължина

8км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

—Екопътека от с. Звездец – село Евренозово
—Целият 8 километров преход преминава през обширни дъбови издънкови гори, осеяни с множество поляни. На километър преди село Евренозово не пропускайте да видите разположените съвсем близо тракийски долмен (ХІ-Х в. пр. Хр.), тракийско светилище тип „умбо“ (пъп на света), и римска гробница (ІІІ-ІVв.от н.е.).
Екопътеката от село Звездец до село Евренозово е идеалното място за любителите на природата и пешиходните разходки. С дължина от 8 километра този маршрут предлага неповторимо преживяване сред красивите природни пейзажи на Родопите. Тази екопътека започва от село Звездец и преминава през много интересни места, включително красиви горски участъци, където може да се насладите на разнообразни видове дървета и растителност. По пътя срещате известни места като „Коритото“, „Кътчето на Коцето“ и „Крайпътна чешма“.
Едно от най-впечатляващите места на този маршрут е водопадът в района на село Евренозово. Специално за туристите, тук има и места за почивка и отдих. Ако търсите спокойствие и желаете да избягате от градския живот, тази екопътека е перфектният избор за вас. По време на разходката си, ще можете да се насладите на прекрасната гледка и да се заредите с енергия.

МАРШРУТ №19

Дължина

1,5км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.10 часа

Описание

Екопътека от с.Стоилово  / намира се на 65 км от гр. Царево/ до м. Кончово с дължина 1.5 км.
Тази екопътека е кратка, но изключително красива и много разнообразна. Започвайки от село Стоилово, екопътеката преминава през гори, поляни и планински реки, предлагайки на посетителите възможността да се насладят на невероятни гледки на Родопите. В м. Кончово, крайната точка на маршрута, има една малка хижа, където посетителите могат да си починат и да се насладят на красивата гледка. Тази кратка екопътека е идеална за екскурзии на един ден, както и за хора, които искат да се насладят на красиви гледки, но не разполагат с много време. В същото време, краткият маршрут прави тази екопътека подходяща за хора с различни физически способности.

МАРШРУТ №20

Дължина

8км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.00 часа

Описание

—Екопътека от с.Стоилово  / намира се на 65 км от гр. Царево/ до м. Петрова нива – в резерват „Средока”.
—Река Велека се преминава по интересен въжен мост. След това пътеката се изкачва по стръмен склон към Петрова нива, навлизайки във вековна дъбова гора.
Другата пътека преминава успоредно на планински дол “Раздол”, през гъста дъбово-букова гора. Пресича река Велека в местността Кончов вир. Тук могат да се видят странджански дъбове-лъжници. Преходът към Петрова нива продължава по стръмен склон и трае един час. На туристите могат да  се предложат някои атракции, като например:
 • —Да облекат типични странджански носии
 • —Да им се покажат и научат някои стъпки от странджански народни хора
 • —Да разучат някои странджански песни
 • —Демонстрация на местен занаят “Кошничарство”
 • —Демонстрация на местен земеделски ритуал “Вършитба”
 • —Да се повозят на магаре или на каруца
—

МАРШРУТ №21

Дължина

16км

Степен

Трудна

Необходимо време

4.00 часа

Описание

—Екопътека „ Зелен коридор” от  с.Стоилово  / намира се на 65 км от гр. Царево/ до с. Бръшлян с дължина 16 км.
Зеленият коридор е маршрутът, който ще ви доведе до най-красивите зелени зони на Странджа планина. Той започва от село Стоилово и преминава през гъста гора, която е дом на множество диви животни и растения. По пътя ще откриете чисти реки и планински извори, които да ви освежат през лятото.
Продължавайки по маршрута, ще посетите село Бръшлян, където ще можете да се насладите на гледката към красивия каньон на река Велека. В края на маршрута можете да се отпуснете в уютните кръчми на село Бръшлян и да опитате местната кухня и вина.
Екопътеката „Зелен коридор“ е с дължина 12 км, която ще ви отведе на пътешествие из красивата природа на Странджа планина. За да откриете това приключение, можете да започнете от село Стоилово, което е на 65 км от гр. Царево. След като сте изминали пътя до селото, можете да започнете своето пътешествие към зеления коридор.

МАРШРУТ №22

Дължина

……

Степен

Трудна

Необходимо време

7.00 часа

Описание

—Екопътека от с.Стоилово  / намира се на 65 км от гр. Царево/  през м.Кончовото  –  м.Ябълките – м. Велека – м. Скалите и обратно до с. Стоилово.
Тази екопътека е дълга около 15 километра и предлага на посетителите възможността да се насладят на красивите гледки на Странджа планина. Маршрутът минава през м. Кончово, където може да се види красива гледка към долината на река Велека, след което продължава към м. Ябълките, където посетителите могат да се насладят на красивата гора и да видят местни птици и животни. След това маршрутът продължава към м. Велека, където може да се види реката Велека и да се посетят различни културни и исторически забележителности. Последният етап на маршрута включва минаване през м. Скалите и връщане до с. Стоилово. Екопътеката предлага на посетителите много възможности за развлечения и отдих на свеж въздух в красивата природа на Странджа планина.

МАРШРУТ №23

Дължина

16км

Степен

Трудна

Необходимо време

2.30 часа

Описание

—Странджанска горска пътека. Началото и започва от с. Стоилово. Странджанската горска пътека е една от най-красивите и диви пътеки в България, която започва от село Стоилово и предлага неповторими гледки към Странджанските планини и околностите. Пътеката е с дължина около 12 км и изисква около 2.30 часа време за преминаване. По време на пътеката ще се насладите на красиви гледки към околностите, ще посетите места като Райската градина, която е най-голямата водна градина в Странджа и местността Горна махала. Ще имате възможност да видите редки видове животни и растения и да се насладите на природата в цялата й красота. Странджанската горска пътека е подходяща за любители на планинските разходки и един от най-добрите начини да се насладите на красотите на Странджанските планини.

МАРШРУТ №24

Дължина

13км

Степен

Трудна

Необходимо време

7.00 часа

Описание

—Екомаршрут от с. Велика / намира се на 9км от гр. Царево / -с. Българи  – с.Фазаново  – Попови скали
Екомаршрутът от с. Велика до Попови скали е уникално приключение в красивата природа на Южното Черноморие. Това е 13-километров маршрут, който започва от селото Велика и продължава през селата Българи и Фазаново, като кулминацията е посещението на Поповите скали. Маршрутът предлага много възможности за разходки и развлечения в гората. Пътеките водят през зелени гори, пресичат ярки реки и минават през малки селца с богата история и култура.
Тези, които обичат да разглеждат и разбират природата, ще открият много интересни неща по време на пътешествието си. Ще се насладят на красиви гледки към морето, ще видят различни растителни и животински видове, ще разберат какво правят пчелите и какво е значението на горите за нашата планета.
Маршрутът е подходящ както за начинаещи, така и за опитни ходачи. Той може да се извършва през цялата година, но е най-красив в пролетта и есента, когато природата е в пълна своя красота.

МАРШРУТ №25

Дължина

……….

Степен

Трудна

Необходимо време

2.30 часа

Описание

—Екопътека от м. Мандра Пода  – Русокастро
Екопътеката от мандра Пода до Русокастро е една от най-живописните екопътеки в България, която ви отвежда през красивата Странджа планина. Това е кръгов маршрут с дължина около 10 км и средно трудно ниво на преход.
Пътеката започва от мандра Пода, която се намира на около 12 км от град Царево. От там туристите трябва да следват маркировката, която ги води към Русокастро. През пътеката може да се видят множество видове растителност, животни и птици, а гледките отвъд нея са невероятни.
Маршрутът изисква определена физическа подготовка, тъй като се изкачва на височина от около 600 метра надморска височина, но пък възнаграждава с уникални гледки и моменти на спокойствие в обкръжението на дивата природа.

МАРШРУТ №26

Дължина

10км

Степен

Трудна

Необходимо време

3.00 часа

Описание

—ЕКО-ОПОЗНАВАТЕЛЕН МАРШРУТ  м“Церът – м „Трудовашката чешма” – м. „Гечитет” /разклона за м.“Царското изворче”/ -м.“Долната воденица”-с.Бродилово”Екомаршрутът е с начало м. „ Церът ” – на 1км. преди устието на река Велека по пътя  гр. Ахтопол – с. Синеморец. Движи се срещу течението на река Велека, минава през м. ”Трудовашката чешма”, м. „Гечитет” /разклона за м. “Царското изворче”/, м. “Долната воденица” и стига до крайния пункт с. Бродилово.
—Дължина на маршрута – 10 км.
—Необходимо време за преминаване – 3 часа.
—
—Маршрутът е разделен на четири части всяка от по 2,5 км
— ПЪРВА ЧАСТ – начало на маршрута м.“Церът” – м.„Трудовашката чешма”- 2.5 км. Пътеката е подходяща за разходка през целата година и предлага красиви гледки към околността. В началото на маршрута можете да видите голям каменен кръст, който е издигнат в памет на загиналите в близката война. По пътя има няколко отклонения към панорамни изгледи към околните планини и долини. Местността „Трудовашката чешма“ е място за отдих и пикник и е обезопасена с метални огради. Вода от извора е питейна и много вкусна.
—ВТОРА ЧАСТ –  м. „Трудовашката чешма” – м. „Гечитет” /Преходът/ – 2.5 км. Това е природен извор с чиста питейна вода, който е обграден от красива гора. От „Трудовашката чешма“ можете да продължите през гората до „Гечитет“, където ще се насладите на красиви гледки към околните планини. Маршрутът е сравнително лесен за ходене и е подходящ за всички, които обичат природата и искат да прекарат няколко часа на свеж въздух. Въпреки това, е важно да се има предвид, че това е екопътека, която изисква внимание и спазване на правилата за опазване на природата.
—ТРЕТА ЧАСТ – м. „Гечитет” /Преходът/  –  м. „Долната воденица” .Маршрутът е с дължина около 6 км и се препоръчва за по-опитни туристи. Началото е на м. „Гечитет“, откъдето се спускате по склоновете на планината към м. „Долната воденица“. По пътя ще откриете прекрасни гледки към околните планини и долини, ще минете през гъста гора с дървета, които понякога ще ви закриват пътя. В началото на маршрута ще срещнете м. „Трудовашката чешма“, където можете да се поосвежите с вода. На пътя ще откриете и диви животни, като диви свине и кучета, затова е препоръчително да сте внимателни и да не ги дразните. Маршрутът продължава към м. „Долната воденица“, където ще срещнете малко плато, откъдето можете да се насладите на чудесен изглед към Странджа. От там ще спуснете към „Долната воденица“, която е стара воденица, която е била използвана за производство на брашно. Маршрутът е много красив и предизвикателен и е подходящ за туристи, които обичат приключенията в природата. За да изживеете напълно преживяването, е необходимо да сте в добра физическа форма и да имате подходяща обувка за ходене в планински терен.
—ЧЕТВЪРТА ЧАСТ – м. „Долната воденица” – с.Бродилово . Изградена в Странджа планина, екопътеката от м. „Долната воденица“ до с. Бродилово е едно красиво приключение сред непорочната природа. Стартът е от местността „Долната воденица“, където се намира един малък водопад, а пътят продължава по маркирани пътеки през гъста гора, забележителен каньон и каменна гора. Тук по време на пролетта и лятото, може да се срещнат различни видове билки, цветя и дървета, като може да се намерят и печурки и гъби. Сред природата може да се видят множество диви животни, като например кълвач, ястреб, дива свиня, лисица и други. Краят на маршрута е село Бродилово, където може да се посетят местният музей и къщата на Йордан Йовков, който е известен български писател. Общата дължина на маршрута е около 6 км и времето за завършване е около 2 часа.