Skip to main content

ПЛАЖОВЕ В БЛИЗОСТ ДО ХОТЕЛ "ЗАМЪКА" И В ОКОЛНОСТТА

През лятото се движат открити микробусчета от Арапя към Царево и обратно.
Интервалът на движение е около 15 минути и можете спокойно да ги използвате за разходки до града.
Автобусчетата спират на улица "Преображенска", непосредствено над хотела.

ЦЕНТРАЛЕН ГРАДСКИ ПЛАЖ

на 300 метра от хотел "ЗАМЪКА"

Централният плаж в Царево не е особено голям, но за сметка на това се намира в самото сърце на града. До него може да се стигне по два пътя – единия е по пътя от хотел "Замъка" по ул."Трети март", а другия от центъра на града, покрай лятното кино.

ПОПСКИ ПЛАЖ

Намира се на 300 метра северно от хотел "ЗАМЪКА"

В последните няколко години Попски плаж не се стопанисва от никого, зоната е неохранявана и това го прави подходящ предимно за възрастни.
Още с влизането в морето водата е дълбока. Местността е известна с опасни подводни течения.
Именно до него се намира прочулият се и останал недостроен комплекс „Коста дел Кроко“.

На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка.

Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит е със златист пясък. С пясъкът си като копринено килимче - всяко кътче на морското ни крайбрежие крие своята уникална история и красота.

За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

Силистар е част от защитени зони „Странджа“ за опазване на дивите птици и природните местообитания. По дюните и скалите наоколо гнездят редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други.

ПЛАЖ НЕСТИНАРКА

Плаж Нестинарка е един от най-големите в близост до Царево. Той е дълъг около 550 метра и широк 90 метра. Намира се в южната част на града, в близост до квартал Василико. Това е голям и хубав плаж, дъното е покрито с пясък и няма никакви скали, които да пречат на приятното плуване. Достъпът до плаж Нестинарка е свободен и хората могат да плажуват, без задължително да плащат такси за чадърши и щезлонги. Тук има водни колела, джетове и други водни атракции, които можете да ползвате срещу съответното заплащане.

ПЛАЖ АРАПЯ

Плажът на Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори.
Той се намира на около 1.5 км северно от гр.Царево, на 2.5 км южно от с.Лозенец и 1 км южно от бившия к-г Оазис (по локалния път).
Заливът е характерен с плитък подстстъп и чисти води, които го правят безопасен за къпане.

Условно плажната ивица се дели на две – малък плаж, който се намира в северната част на залива и по-голям в южната част.
За любителите на морските спортове той е идеално място за сърфинг, гмуркане и морски риболов.
Имайте в предвид, че пътят до плажа е черен, но е в добро състояние !!!

ПЛАЖ ВАРВАРА

Плажът на Варвара е малък и затънтен, намира се на около един километър от самото село. Тук можете спокойно да се насладите на природата в целия ѝ блясък. Той е дълъг 150 метра и широк около 25 метра. Заливът, в който е разположен се нарича Селимьоти. До там се стига по черен път през полето.

Съвсем наблизо се намира и местността „Дарданелите“, която е любимо място на водолази и гмуркачи. На това легендарно място е сниман и клипът на Лили Иванова – „Ветрове".

ПЛАЖ ЛИСТИ

Ако никога не сте виждали сърна или елен в естествената му среда, тук ще имате тази възможност. На около 4 километра южно от Синеморец се намира плаж Листи. Достъпен е само пеша и пътят се вие по козя пътека край брега. Това го прави слабо посещаван от туристи и особено привлекателен за тези от вас, които търсят пълното спокойствие край морето. Той е дълъг около 400-500 метра с леки прекъсвания от скали, които стигат до морската вода.

Името на плаж Листи произлиза от гръцката дума ληστής, която на български означава „пират, разбойник“. Малък и закътан, плажът сякаш се е сгушил в заливчето, а скалите наоколо стоят на вечна стража в очакване на преследвачите. Смята се, че в този район е било едно от множеството свърталища на пирати

ПЛАЖ ЛИПИТЕ

Плаж Липите се намира край село Синеморец. Плажът се намира в красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. До него се стига по пътечка започваща от южния край на плаж Бутамята. Има и път за автомобил, но ако колата ви не е 4х4 може да си спестите това преживяване. Освен това са възможни посещения от Гранична полиция и глоби за паркиране на територията на парк „Странджа“.

За разлика от другите плажове в Синеморец, морето в плаж „Липите” е много тихо и спокойно. Заливът е така разположен, че не е толкова ветровито и затова няма вълнение. Плажът не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения, най-близкото е на съседния плаж Бутамята.

Той е уникален и с причудливите си скални образувания. Можете с часове да съзерцавате творенията на природата и да откривате животни, човешки лица, тела и всичко, което може да роди въображението ви. Много от тези природни скулптури имат своите наименования – Разделената канара, Пещерата на гълъбите, Скалата на Сизиф.

Плаж Липите е един красив, малък залив, който е запазил красотата и дивото в себе си. Той е заобиколен от красиви хълмове и гора, което го прави необикновен. За да остане такъв не забравяйте да събирате отпадъците, които евентуално ще оставите след себе си. Не разчитайте много на контейнерите, които са на входа на плажа. Те почти никога не се извозват.

ПЛАЖУВАНЕ ПО УСТИЕТО НА Р.ВЕЛЕКА

Велека се влива в Черно море на север от село Синеморец. Устието на реката е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. То попада в Природен парк Странджа и е защитена местност.

Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното черноморие. Лагуната често мени мястото на устието си. Сега устието е в най-северната част, но преди е било на юг. На мястото на старото легло на реката има езеро с тръстики на единия бряг. Около езерото пасат коне и много щъркели намират прехраната си.

Плажът не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения оформящи се от вливането на реката в морето.

С високо проходима кола може да се стигне до лагуната, но е по-добре да оставите колата си в Синеморец и да походите малко пеша, за да се порадвате на красивата гледка

ПЛАЖ АХТОПОЛ

Ахтополският плаж е един от най-дългите в община Царево. Дължината му е около 1 километър и в различните си участъци е широк между 10 и 100 метра. Намира се в северната част на града. На част от него е разположен къмпин „Делфин“.

На места дъното му е покрито с малки обли камъни, което прави вървенето по него малко неудобно. Плажът на Ахтопол е подходящ и за любителите на сърф и бодиборд, и през лятото и есента тук може да видите цели тълпи от тях.

На плажът на Ахтопол се намират и няколко заведения за храни и напитки, така че не се притеснявайте ако огладнеете или ожаднеете. Освен тях, разбира се, има чадъри и шезлонги под наем, които можете да наемете. Плажът е охраняем.

ПЛАЖ ОАЗИС

Плаж Оазис се намира на юг от Лозенец (около 1 км.) и на север от хотел "Замъка" (на около 3 км.). До него се стига по стария път между Лозенец и Царево, по ул."Преображенска", покрай бензиностанция Петрол.

Плажът е с дължина 550 метра. Той е разделен на две части от река Потурнашка, която се влива в Черно море. На плажната ивица има както платени чадъри и шезлонги, така и място за свободно плажуване. Наблизо има и водолазен център

ПЛАЖ МЕЧАТА ДУПКА

Плаж Мечата дупка е разположен между Централния плаж на Лозенец и плаж Корал. Той е дълъг около 120 метра и широк 25 метра. Това е едно прекрасно заливче за релаксираща почивка. До него се намира и още един по-малък плаж, дълъг 60 метра, чието дъно обаче е по-каменисто.

Заливът е известен с уникално бистрата си вода, естествена лагуна подходяща за малки деца и бебета. Той е подходящ и за подводен риболов.

Плажът е кръстен на пещерата Мечата дупка, която се намира в скалите наблизо. Името и се дава преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в свойте мрежи.

ГОЛЯМ ПЛАЖ В ЛОЗЕНЕЦ

Централния плаж в Лозенец представлява дълга плажна ивица. Точната дължина е 650 метра, а широчината му е 90 метра. Плажът е покрит със златист, ситен и мек пясък.

По него са разположени чадъри, шезлонги, заведения за хранене и естествено летни барове, от които можете да си вземете разхлаждащи напитки. Също така там можете да намерите различни водни развлечения, присъщи за всеки уважаващ себе си плаж – водни колела, джетове, банани.

В северната част на плажа има сърф училище, където имате страхотната възможност да овладеете вълните със сърф или кайт. Мястото е известно сред сърфистите и е доста посещавано от тях. Тук се провежда и националният шампионат по сърф.

МАЛЪК ПЛАЖ В ЛОЗЕНЕЦ

Малкият плаж в Лозенец е плажна ивица, която се намира в югоизточния край на селото. Дълъг е 130 метра и широк около 20 метра.

Известен е още и като плаж Тарфа, поради близкото си разположение до местността Тарфа. От двете страни той е обграден от скали. В централната му част дъното е покрито с пясък, а от ляво и дясно то става по-каменисто.

Намира се близо до центъра на Лозенец и на няколко метра от пристанището на селото.

Тук ще намерите чадъри, шезлонги, водни колела и джетове. На плажа се намира заведение, в което може да хапнете или да изпиете по един студен летен коктейл.

ПЛАЖ БУТАМЯТА

Един от най-посещаваните плажове в Синеморец е плаж Бутамята. Името му идва от гръцката дума Потамос (ποταμός), което означава река. След известно побългаряване тя се превръща в Потамя и накрая – Бутамя.

Заливът е така разположен, че много често има леко вълнение, което пък същевременно с това го прави едно желано място за сърфистите, които са често срещани тук. Плажът е обграден от красиви скали, които колкото пъти се взираш в тях, може да оприличиш на различни фигури. Брегът е начупен и е много красив. Едновременно с това в непосредствена близост до плажа има малка прохладна горичка.

Както и на другите плажове, така и плаж Бутамята предлага развлечения на своите туристи. Летовниците имат възможност да се повозят на банан, дърпан от скутер, да се качат също и на джет. На част от плажната ивица има чадъри и шезлонги, които могат да се ползват срещу допълнително заплащане.